Blogg

Skogsträdgården

Lite har det hänt i sommar; har anlagt den genomgående gången och täckt med flis. Har också byggt en liten rundel för att kunna ställa av skottkärran och ev en stol för vila.
Rundeln är kantad med gula smultron av sorten Yellow cream som jag sådde i våras. Rabatten är uppbyggd av klippta grenar i botten som täckts med kogödsel och ett tunt lager matjord.
3 oktober fick så blåbärstryna flytta till sina slutliga platser. P.g.a. all sork i marken byggde jag nätburar, 30 cm i diameter och 34 cm höga. Från vänster har jag sorterna Jubelainaya, Vostorg, Jugana, Boreal Blizzard, Boreal Beast samt Boreal Beauty.

Jorden ser fin ut, mycket lera, men mer lucker än jag hoppats. En del kvickrötter, men det får jag rensa när det behövs.

Gula smultron, Yellow cream
Gula smultron, Yellow cream
Blåbärstry planterade 3 oktober 2020
Blåbärstry planterade 3 oktober

Även en planta av gula krusbär har fått sin plats. Jag valde sorten Hinnonmäki, väldigt goda bär.

Grönsaksland och växthus

Passar på att lägga upp ett par bilder från grönsaksland och växthus. Växer fint, nu önskar vi bara lite regn så vi slipper vattna, grundvattennivåerna är låga i Roslagen.

Högt upp på önskelistan står extra vattenreserver, helst en rejäl damm på norra betesmarken och eventuellt IBC-tankar för att ta vara på regnvatten.

Anläggning av skogsträdgård

Idag har vi börjat att anlägga vår första skogsträdgård!

Den går under arbetsnamnet Havtornslunden och ligger på en före detta betesmark. Den blir ca 200 kvm och kommer enbart att ha perenna växter. De flesta ätbara, de som inte är ätbara är antingen acceleratorväxter eller amträd.

Lunden ligger på en plats som slutar svagt åt söder, i full sol och skyddad från nordanvindar.

De flesta växter står i tillfälliga pallkragar och väntar på sin permanenta placering.

Följande växtlista har vi tänkt oss: havtorn, blåbärstry, diverse olika perenna lökar, lungört, vallört (Bocking 14 och Hidcoat Pink), klibbal, några olika nävor, månadssmultron, lungrot, kärleksört, några olika syror, jätterams, vårljung, fläder och möjligen vinbär. Har några olika funkior, men tror att läget är i soligaste laget.
Vi har börjat grunda med kartong och bygger sen med grenar och kvistar, ensilage, höns- och kaninströ, torkad lusern, kogödsel, lerjord mellan varven och toppar med bokashijord.
Så spännande att få se det växa fram😃!

Grönsaksland

Idag har jag fått hjälp att färdigställa årets grönsaksland. Ca 42 kvm stort och byggt i många olika lager.
Vi började i höstas med att gräva bort grässvålen och grunda med 3-4 lager kartong. På det la vi kvistar, grenar och några rejäla stockar.
Vi hade tur och fick hämta 2 stora, skadade balar med ensilage som vi lade i flera lager med lerjord emellan. Detta toppades med hackad lusern och till sist ca 10 cm prima matjord.
Här ska sås diverse grönsaker och användbara blommor. Återkommer lite längre fram med en rapport.

Såschema

I år har jag försökt få lite koll på vad jag sår, när fröna åker i jorden, hur jag behandlar de olika sorterna och lite om resultatet.

Jag har lagt följande rubriker:
Sort
Antal
Datum försådd
Datum stratifiering
Datum för omskolning (flera kolumner)
Datum för direktsådd
Datum för utplantering
Notering (allmän rubrik för utvärdering eller t.ex. blötläggning av fröer)

Än så länge tycker jag att det är värt extrabesväret att skriva när jag gjort något. Hoppas såklart att det ska kännas ännu bättre inför nästa års planering.

Omplantering av småttingar.

Chiliplantor

Idag har jag omskolat chiliplantorna för andra gången.
Tomaterna av sorten Brandywine, gula och en som heter Pink, fick följa med bara farten. Även klotbasilikan fick nya krukor, en härlig doft, trots att de är så små.
Förra året hade vi ohemula mängder av både chili och tomater. Hade inte riktigt begrepp om hur mycket det skulle bli. I år är det betydligt färre, men hoppas att de ska ge ännu bättre avkastning.
Den chilisort som blev vår favorit förra året är Lemon Drop. Jag gjorde ett väldigt gott chilisalt med chili, salt och lite citronzest. Toppen till både fisk och kyckling.

Vår och frösådd!

Vill visa min smidiga hylla för frö/plantodling som min man fixat😃!
Trähyllor med borrade hål och kedjor som fixeras med sprintar. Understa hyllan har krokar.
Så smidigt att kunna anpassa höjden efter behov.
Lysrör under alla hyllor, även den understa, så jag kan ställa plantor på golvet.
Skoställ för att slippa vattenfläckar.

Från förra året då plantorna kommit lite längre.

Bästa BOOSTEN för immunförsvaret i höstmörkret!

Vi har, varje morgon i ett par års tid nu druckit en liten hemlagad ”shot” som inte bara håller oss friska trots besök av dagissnoriga barnbarn och arbete där vi träffar massor av människor – DEN SMAKAR FANTASTISKT OCKSÅ!

Hur gör vi då och vad ingår?

Ta fram en mixer och häll i 8 dl kallt kranvatten
Skala och skär ner ca 50-75 gram Ingefära.
Vi väljer ekologisk eftersom det är bättre för miljön och det känns bättre så!

Kör mixern med vatten och ingefära i omgångar i ca 45 minuter för att få ut maximalt med nyttigheter från ingefäran
Sila därefter av fruktköttet och häll tillbaka vätskan i mixern och fruktköttet går givetvis i komposten.

Tillsätt ungefär 250 gram havtorn till vätskan i mixern och kör den i ett par, tre minuter. Vi har förmånen att ha egna bär på gården att plocka men det går lika bra med frusna, som du hittar i frysdisken i din mataffär!

Sila bort fruktkött och kärnor från vätskan. En rekommendation är att spara och torka det som silas bort från havtornsbären eftersom det är fullt med nyttigheter. När det torkat, maler vi det till ett mjöl som senare används i t.ex. brödbaket eftersom det är fullt av nyttigheter eller varför inte i ”smoothien” för att få den ännu nyttigare.

Pressa saften ur 4-5 citroner och häll ner i juicen.
Vi avslutar med att tillsätta lite egenproducerad honung för att få till lite sötma eftersom juicen annars blir lite sur.

Juicen är nu färdig att avnjutas och den är fullproppad med antioxidanter, vitaminer, mineraler, enzymer, aminosyror och inhibiner som är ett bakteriehämmande ämne som finns i ÄKTA honung.
Ditt Hjärta, din hjärna, dina mage, dina leder och ditt immunförsvar kommer att tacka dig för detta 🙂

Bon apetit!